Notice

Vijesti

UNAPREĐENJE PROCESA POMIRENJA U BiH

Poziv za male grantove u okviru projekta PRO Budućnost

Projekat PRO-Budućnost u kontinuitetu, a kroz program malih grantova, izdvaja finansijska sredstva za omladinske projekte, NVO i organizacije civilnog društva koje su dio neformalne mreže, udruženja žrtava rata koja teže izgradnji mira i jačanju povjerenja, kao i NVO usmjerene ka promovisanju međureligijskog dijaloga, u općinama/opštinama/gradovima u kojima se PRO-Budućnost implementira i koji se također mogu prijaviti.

Podnosioci projektnih prijedloga trebaju predložiti projekte koji doprinose unapređenju procesa pomirenja i povjerenja u BiH, zagovaraju za mir i kolektivnu viziju za stabilnu budućnost i povezuju lokalne zajednice, te su u skladu sa Platformom za Mir koja je rezultat intenzivnog i dugotrajnog rada USAID-ovog mirovnog projekta PRO-Budućnost koji provodi CRS u više od 70 lokalnih zajednica u BiH i kreiran je u formi deklaracije iz koje proizlaze konkretne aktivnosti.

U procesu kreiranja Platforme učestvovali su gradonačelnici, načelnici, vjerski službenici, žrtve rata, predstavnici nevladinog sektora (NVO), mladi, radnici u obrazovanju, kulturi i sportu, te ostali predstavnici relevantnih društvenih sfera.

„Platforma za mir“ šalje jasnu i snažnu poruku da narodi i građani u BiH žele dugoročan i stabilan mir, kako bi mogli izgraditi bolje društvo te da se rat, ratna stradanja i sukobi nikome i nikada više na ovim prostorima neće dogoditi što je na terenu već vidljivo kroz brojne aktivnosti.

Širom svijeta 21. septembar/rujan se obilježava kao Međunarodni dan mira. Rezolucijom Ujedinjenih nacija iz 2001. godine, ovaj datum određen je za dan nenasilja i prekida neprijateljstava na globalnom nivou.

Međunarodni dan mira utemeljila je Generalna skupština UN-a 1981. godine, a cilj je da omogući svim pojedincima, organizacijama i nacijama da svojim jednostavnim djelima zajednički šire poruku mira.

Na Međunarodni dan mira 21. septembra/rujna na stranici www.probuducnost.ba bit će objavljen javni poziv za dodjelu bespovratnih sredstava.

Kako je  Općina Novi Travnik dio tima koji realizira  navedene projekte pozivamo  mlade i  nevladina udruženja da apliciraju  po ovom  javnom pozivu.