Notice

Vijesti

Program Lokaliziranje gendera u Federaciji Bosne i Hercegovine decembar 2012.

LGFBiH okončao godinu stvaranjem preduslova za otvaranje 200 radnih mjesta za žene i početkom kampanje za zaštitu prava trudnica, porodilja i roditeljstva

 

Protekle sedmice je program Lokaliziranje gendera u Federaciji Bosne i Hercegovine obilježio kraj 2012. godine potpisivanjem sporazuma o sufinansiranju 14 lokalnih projekata u općinama Sapna, Doboj Jug, Novi Travnik, Žepče, Sanski Most, Novi Grad Sarajevo i Orašje. 

 

Ukupna vrijednost projekata je oko 770.000 KM, u čemu općine učestvuju sa oko 50.000 KM, LGFBiH sa 460.000 KM a ostalo je učešće samih implementatora. Ova investicija otvoriće oko 200 radnih mjesta, prvenstveno ženama ovih općina. 

Projekti odabrani za finansiranje proizilaze iz općinskih gender akcionih planova te imaju za cilj političko i ekonomsko osnaživanje cjelokupne populacije u općinama učesnicama programa, a posebno žena. Finansijski su podržani sljedeći projekti: Doboj Jug: Izvrsnost ženskih ruku u proizvodnji i preradi voća (ACED Banjaluka)  i Ekonomsko osnaživanje nezaposlenih žena (Općina Doboj Jug); Orašje: Završetak izgradnje jaslica (J.U. Dječiji vrtić Pčelica) i Sufinansiranje žena u nabavci opreme za plasteničku proizvodnju povrća (Općina Orašje); Novi Grad Sarajevo: KREDA centar – Kreativna, educirana, aktivna žena (Udruženje DjeCa) i Ekonomsko osnaživanje kroz samozaposljavanje samohranih majki Romkinja (Udruženje Romas); Novi Travnik: Razvoj plasteničke proizvodnje u ruralnim područjima općine Novi Travnik (REZ Zenica) i Organska farma Novi Travnik (Organska proizvodnja Herceg); Sanski Most: Ekonomsko osnaživanje žena kroz kooperantsku proizvodnju ljekovitog i aromatičnog bilja (TERRA SANA) i Žensko poduzetništvo u ruralnom turizmu (Lokalna akciona grupa Una-Sana); Sapna: Edukacija ženskih osoba iz oblasti poljoprivrede (J.U. Mješovita srednja škola Sapna) i Osnažene ženske grupe - jaka zajednica (Priroda Bratunac); Žepče: Povećati učešće žena - poboljšati život za sve u općini Žepče (Žene ženama) i Ekonomsko osnaživanje žena u agrobiznisu (RAŽ Žepče).

 

Nakon potpisivanja sporazuma, održana je panel diskusija „Koliko košta naša budućnost?“, posvećena pravima trudnica i porodilja u Bosni i Hercegovini. Postojeće prakse i šarolikost regulativa koje kreiraju osnovu za potencijalnu diskriminaciju od 32.000 do 35000 porodilja u zemlji godišnje, analizirali su Jasna Džumhur, ombudsman za ljudska prava BiH,  Lejla Dragnić, ekonomska ekspertica, Nađa Lutvikadić, glasnogovornica BH Telecoma, Mladen Šain, profesor prava na Univerzitetu Sarajevo School of Science and Technology, Damir Ibrišimović, osnivač software kompanije Atlant BH, Lana Ačkar, gender ekspertica, Darko Marjanović, pravni ekspert pri Inicijativi za razvoj i saradnju, te moderatorica panela Sabina Ćudić.

 

Video uradak možete pogledati na linku: http://www.youtube.com/watch?v=kbLZBPWH8Ys

 

Iznesen je niz konkretnih prijedloga o poboljšanju postojećih praksi i regulativa za trudnice, porodilje i roditelje, koji će u pisanoj formi biti upućeni ovlaštenim predlagačima politika u BiH. Time je panel „Koliko košta naša budućnost?“ postao tek početak kampanje za poboljšanje stanja u ovoj oblasti, a u koju su se voljni uključiti svi panelisti i panelistice, stručnim doprinosom i multidisciplinarnim pristupom.

 

Program Lokaliziranje gendera u Federaciji Bosne i Hercegovine traje tri godine, a implementiraju ga Gender Centar Federacije Bosne i Hercegovine i Holandska organizacija za razvoj SNV, uz finansijsku pomoć UN WOMEN Fonda za ravnopravnost spolova.