Notice

Vijesti

Lokaliziranje gendera u Federaciji Bosne i Hercegovine: Prva obuka za članice i članove gender radnih grupa

Lokaliziranje g...
Lokaliziranje gendera u Federaciji Bosne i Hercegovine Lokaliziranje gendera u Federaciji Bosne i Hercegovine

13.10.2011.- U okviru Programa „Lokaliziranje gendera u Federaciji Bosne i Hercegovine“, kojeg zajednički implementiraju Gender Centar Federacije Bosne i Hercegovine i Holandska organizacija za razvoj (SNV), na Vlašiću je u periodu 10.-12.10.2011. godine održana inicijalna obuka „Značaj gendera za općine u Federaciji Bosne i Hercegovine“. Obuci su prisustvovale članice i članovi novouspostavljenih gender radnih grupa iz općina Novi Travnik, Doboj Jug, Sapna, Žepče, Orašje i Sanski Most.

 

Ova obuka predstavlja jednu od prvih aktivnosti Programa i njen primarni cilj je bio kreiranje zajedničkog razumijevanja gendera i njegovog značaja za razvoj lokalnih zajednica. Teme koje su obrađivale kroz seriju interaktivnih predavanja i zajedničkih diskusija su: Gender koncept i lokalni razvoj; Gender mainstreaming; Ravnopravnost spolova, međunarodni i domaći pravni okvir. Obuku su vodile stručnjakinje iz Gender Centra Federacije Bosne i Hercegovine, kao i programsko osoblje Holandske organizacije za razvoj (SNV) i Fondacije za podsticanje inovacija u razvoju (BiD). Ova obuka je prva u nizu obuka koje će biti organizirane sa ciljem podizanja kapaciteta predstavnica i predstavnika općina za oživotvorenje odrebi Zakona o ravnopravnosti polova kroz izradu i implementaciju lokalnih gender akcionih planova.

 

Program Lokaliziranje gendera u Federaciji Bosne i Hercegovine (LGFBiH) ima za cilj stvoriti povoljno okruženje za jačanje kapaciteta žena u najmanje pet općina na teritoriji Federacije Bosne i Hercegovine, a radi osiguravanja većeg nivoa političke i ekonomske moći za ostvarivanje prava zagarantiranih domaćim i međunarodnim zakonima. Program se provodi uz finansijsku podršku Fonda za ravnopravnost spolova pri UN WOMEN.

U svom uvodnom obraćanju, gospođa Ana Vuković, ravnateljica Gender Centra Federacije Bosne i Hercegovine je naglasila da gender ravnopravnost znači jednaku vidljivost, osnaživanje i učešće oba spola u svim sferama javnog i privatnog života i ima za cilj promoviranje punog učešća žena i muškaraca u društvu, kao i da će ovaj Program doprinijeti poboljšanju i osnaživanju općinskih kapaciteta za provođenje i implementaciju Zakona o ravnopravnosti spolova Bosne i Hercegovine.