Notice

Vijesti

Potpisan ugovor o realizaciji radno intenzivnog projekta

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

U općini Novi Travnik su dana 27.07.2012.g. predstavnici Fonda otvoreno društvo BiH, općine Novi Travnik i izviđača radova („Sigma – SK“, d.o.o. Zenica) potpisali ugovor o realizaciji radno intenzivnog projekta, čija je osnovna svrha da u relativno kratkom vremenu omogući privremeno radno angažovanje i stvaranje dohotka za osobe sa evidencije lokalnog biroa za zapošljavanje, koje su najviše izložene negativnim uticajima ekonomske krize. Projektom će biti obuhvaćeni sljedeći radovi:

·         Čišćenje vodotoka Kasapovačkog potoka, Jaglenice i Grlonice u dužini 8 km,

·         Proširenje postojećeg mosta u MZ Opara, i završni radovi na kompletnom mostu (hidroizolacija, asfaltiranje i izrada ograde), kao i čišćenje korita rijeke u dužini cca 800 m, uzvodno i nizvodno od mosta,

·         Rekonstrukcija i uređenje dva dječija igrališta u gradu. 

Kroz ovaj projekat biti će ostvareno 10.420 radnih sati kroz privremeno radno angažovanje osoba sa evidencije lokalnog biroa rada, čime će 43.350 KM biti upotrijebljeno za privremeno angažovanje radne snage. Planirano je da se projekat realizuje u periodu od dva mjeseca.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 91.593,89 KM, od čega je 70.456,84 KM obezbijedio Fond otvoreno društvo BiH, dok je općina Novi Travnik obezbijedila 21.137,05 KM.

Projekat u općini Novi Travnik se finansira iz sredstava Fonda za hitne namjene Fonda otvoreno društvo, koji je osnovao George Soros sa namjerom da podrži projekte u državama južne i srednje Evrope, koji treba da pomognu onim kategorijama stanovništva koje su najviše pogođene ekonomskom i finansijsom krizom.

Općina Novi Travnik je, uz još 19 BiH lokalnih zajednica identifikovana kao korisnik sredstava ovog Fonda, s obzirom na visok nivo nezaposlenosti i relativno nizak nivo privrednih aktivnosti.