Notice

Vijesti

Podrška razvoju biznisa mladih od 18 do 35 godina

Općina Novi Travnik potpisala je sa Institutom za razvoj mladih KULT Ugovor koji je sastavni dio Programa Preduzetnički fond za mlade.

Naime, Institut za razvoj mladih KULT i osam jedinica lokalne samouprave dodijelit će 400.000 KM za pokretanje biznisa nezaposlenih mladih u okviru Preduzetničkog fonda za mlade.  

Ugovor je u srijedu, 18.07. 2018. godine ispred općine Novi Travnik, po ovlaštenju načelnika potpisao tajnik Općine Jasmin Hodžić, a ispred Instituta za razvoj mladih KULT izvršni direktor Jasmin Bešić.

Ugovore  su potpisali i načelnici/ gradonačelnici još sedam jedinica lokalne samouprave, koje učestvuju u Preduzetničkom fondu za mlade.

Ceremoniji potpisivanja ugovora prisustvovao je i ambasador Kraljevine Švedske u Bosni i Hercegovini Anders Hagelberg. 

Potpisivanjem ugovora otvoren je proces kojim se osigurava podrška mladim nezaposlenim osobama u dobi od 18 do 35 godina, u razvoju biznisa mikro, malih i srednjih preduzeća. 

Institut je u maju objavio Javni poziv za učešće jedinica lokalne samouprave u BiH - Podrška mladima u razvoju biznisa u okviru Preduzetničkog fonda za mlade na koji se prijavila 31 jedinica lokalne samouprave iz BiH, a izabrano je njih osam (Cazin, Trebinje, Općina Centar Sarajevo, Jajce, Modriča, Novi Travnik, Općina Stari Grad Sarajevo i Teslić). 

Prema istraživanju Instituta za razvoj mladih KULT "Na putu ka politici prema mladima FBiH: analiza stanja i potreba mladih u Federaciji Bosne i Hercegovine", svaka druga mlada osoba željela bi pokrenuti vlastiti biznis, ali im je u tome potrebna finansijska, savjetodavna i edukacijska podrška, zbog niza prepreka s kojima se pri tom susreću. 

Na tom tragu, projektu se priključila i Općina Novi Travnik koja će u narednom periodu izraditi financijski plan i utvrditi kriterije za dodjelu sredstava.

Javni poziv, koji će biti otvoren dva mjeseca, javnosti a prevenstveno mladima, bit će putem web stranice i oglasnih ploča Općine dostupan od početka devetog mjeseca 2018. godine.

Više informacija možete pogledati na web stranici Instituta za razvoj mladih KULT.