Notice

Vijesti

Uspostavljen E-registar Općine Novi Travnik

Klikom na fotografiju iznad možete pogledati više fotografija

vrijeme čekanja na rješenje zahtjeva u prosjeku skraćeno zapribližno dvije trećine; predstavljen Investicioni profil Općine, pokrenut Privredni savjet, a rad sa investitorima značajno unaprijeđen

Novi Travnik, 29. oktobar 2018 - Provedbom Projekta LIFE, Općina Novi Travnik uspostavila je racionaliziran regulatorni okvir, koji će privrednicima omogućiti značajne uštede u vremenu i novcu i podići ukupnu konkurentnost Općine, rečeno je na svečanoj promociji rezultata ovog projekta, koji provodi Međunarodna finansijska korporacija – IFC, članica Grupacije Svjetske banke, a finansira Vlada Ujedinjenog Kraljevstva. 

Aktivnostima na provođenju projekta privlačenja investicija i unapređenja poslovnog okruženja LIFE, koje su započete u decembru prošle godine, utvrđeno je ukupno 136 administrativnih postupaka kojim Općina uslužuje privatni sektor i građanstvo. Nakon mapiranja organizovane su konsultacije sa 40 utjecajnih novotravničkih privrednika i izrađeni prijedlozi za unapređenje ovih procesa. Poboljšanja se ogledaju u smanjenju obima dokazne dokumentacije potrebne za pokretanje postupka, skraćeni su rokovi za rješavanje zahtjeva i umanjene takse i naknade koje Općina naplaćuje za njihovo provođenje.

Ovim reformama unaprijeđeno je 99% postupaka koje Općina provodi, tako da stranke sada dobijaju općinska rješenja i dozvole za 2/3 manje vremena u prosjeku ili 65% brže, što uključuje i urbanističku saglasnost, te građevinsku dozvolu, a pokretanje pojedinačnog postupka će u prosjeku biti jeftinije za 11,71 KM. Ovim rasterećenjem privrede Općina će godišnje naplaćivati 222 hiljade KM manje po osnovu taksi i naknada.

Uz podizanje transparentnosti rada, najvažnije postignuće reformi provedenih Projektom LIFE, jeste uspostava E-registra koji će pomoći svakom investitoru i građaninu da na službenoj stranici Općine www.eregistar.ont.gov.ba dobije sve potrebne informacije o načinu na koji može pokrenuti proceduru, koliko će trajati i koliko košta njeno provođenje.

Poseban poticaj unapređenju privredne aktivnosti se ogleda kroz nedavno ukidanje takse za registraciju obrtničke djelatnosti. Također, pokrenut je Privredni savjet Općine i unaprijeđen rad sa investitorima uvođenjem principa „sve na jednom mjestu“.Uspostavljen je i registar prisutnih investitora u općini koji je omogućio provođenje programa postinvesticione podrške, a nedavno je objavljena i ažurna lista dostupnih poticaja koju možete pogledati ovdje.

Projektom LIFE izrađen je i Investicioni profil Općine Novi Travnik, koji navodi konkretne projekte i mogućnosti za investiranje kao i jasno naznačenu podršku koju investitor može očekivati kod realizacije ponuđene investicije. Svim ovim unapređenjima Općina Novi Travnik će spremno dočekati buduće investitore i olakšati redovno poslovanje već aktivnim privrednicima.

Prilog Kanala 6 možete pogledati u nastavku: