94_1.jpg

Na putu između Novog Travnika i Gornjeg Vakufa/Uskoplja, skrivena je ne samo povijesna, već i čarobna priča koja seže duboko u prošlost. Nekropola stećaka Maculje, poznata u narodu kao "Kameni svatovi", predstavlja jednu od najznačajnijih nekropola stećaka u regiji. Svojim 101 stećkom i 16 križeva, ovo mjesto očarava svojom jedinstvenom energijom i bogatom kulturnom baštinom. Povjesničari s pravom ističu važnost nekropole Maculje, smatrajući je jednom od najvećih u ovom dijelu Bosne i Hercegovine. Njezina posebnost dodatno je naglašena kada je 2016. godine upisana na Listu svjetske kulturne baštine UNESCO-a, čime je postala svjetski prepoznatljivo kulturno blago.

Međutim, ono što čini ovu nekropolu još fascinantnijom su legende koje je okružuju. Jedna od njih priča o davnom vremenu kada su svatovi krenuli iz udaljenog kraja po nevjestu. Nakon dugog puta, odlučili su se odmoriti na mjestu gdje se danas uzdižu stećci. No, taj odmor pretvorio se u vječnu tišinu kada su svatovi, okruženi hladnom studenom s planine, postali kameni spomenici. Legenda kaže da su velike hladnoće i zime koje su uslijedile nakon toga uzrokovale iseljavanje stanovništva s ovog područja, ostavljajući za sobom samo priču o "Kamenim svatovima".

Druga legenda, također poznata u narodu, govori o sukobu majke i kćerke oko odabira budućeg muža. Kada su svatovi krenuli po nevjestu u ovo mjesto, majka je proklela svatove želeći da se pretvore u kamen kako bi se zaustavio taj brak. Njezina prokletstva postala su stvarnost, ostavljajući iza sebe tihi svijet legende i misterije.

Posjetitelji koji se upute putem do nekropole stećaka Maculje ne samo da će otkriti povijesno blago već će osjetiti i duh prošlosti koji se prenosi s koljena na koljeno. Daleko od gradske vreve, mir vlada kao podsjetnik na bogatu povijest i legende koje su oblikovale ovo područje. Neka vaše putovanje kroz vrijeme započne na ovom čarobnom mjestu koje će vam pružiti nezaboravno iskustvo i uvid u kulturno naslijeđe Bosne i Hercegovine.

Copyright 2021 OPĆINA NOVI TRAVNIK Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17