Notice

Vijesti

Obavijest za voćare

Zimsko tretiranje voća obavlja se nakon završene rezidbe i glavna je preventivna mjera zaštite u trajnim zasadima, kojima suzbijamo čitav niz bolesti i štetnika. Zimskim tretiranjem voćaka suzbijaju se mnogobrojne prezimjele forme štetnika kao što su: lisne, štitne i krvave uši, crveni pauk, razni savijači, kruškina buha, jabučni cvjetojed, šljivin moljac, a istovremeno se smanjuje pojava šupljikavosti i kovrdžavosti lista, bakterijski rak kao i rogač šljive.

Tretiranje se izvodi u vrijeme mirovanja, odnosno pred kretanje vegetacije, čim vremenske prilike dozvole. Koštičavo voće, malinu i kupinu treba tretirati nešto ranije jer ove voćne vrste kreću ranije sa vegetacijom. Tretiranje je nejbolje obaviti kada su stabla voćaka suha i spoljna temperatura iznad  5-10º C, da bi se izbjeglo izmrzavanje. Potrebno je da se voćke dobro oprskaju (okupaju) sa svih strana, jer uzročnici bolesti prezimljuju kako na kori, tako i u rašljama grana i u pukotinama kore.

Za tretiranje se koriste preparati na bazi bakra i mineralna ulja. Navodimo neke od preparata na bazi bakra koji se mogu nabaviti u poljoprivrednim apotekama: Cuprablau-Z, Modra galica, Champion, Nordox 75 WG, a od preparata na bazi mineralnih ulja: Crveni mix, bijelo, plavo ulje i dr. Preparate koristiti u skladu sa uputstvom proizvođača.

Obavijest pripremio Konjalić Akif, viši stručni saradnik za voćarstvo u Odjeljenju poljoprivrede, pri ministrastvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva SBK/KSB.