Notice

Vijesti

OBAVIJEST ZA POLJOPRIVREDNE PROIZVOĐAČE

Obavještavamo poljoprivredne proizvođače sa područja općine Novi Travni da je Federalno ministarstvo za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo objavilo javni poziv za formiranje preliminarne liste potencijalnih korisnika poticaja za jesenju sjetvu (pšenica, raž i ječam). Prijave su za podršku poticanja prihvatljivih troškova (nabavka sjemena, mineralnog gnjojiva i zaštitnih sredstava) za jesenju sjetvu pšenice, raži ili ječma u tekućoj godini.

Visina iznosa podrške za programe pokretanja proizvodnje, poticanja jesenje sjetve zavisi od iznosa sufinansiranja prihvatljivih troškova od strane klijenta – lokalne zajednice a maksimalno do 1.000,00 KM po krajnjem korisniku (poljoprivrednom proizvođaču).

Federalno ministarstvo će potpisati Sporazum o realizaciji programa pokretanja proizvodnje, poticanja jesenje sjetve sa klijentom – jedinicom lokalne samouprave upisanom u registar klijenata kojim se uređuju međusobni odnosi, nadležnosti i visina poticaja. Lokalna zajednica je dužna po realizaciji ovog programa  dostaviti Federalnom ministarstvu Izvještaj o utrošku sredstava u skladu sa Listom prihvatljivih troškova za mjere ostalih vrsta podrške.

Kako bi Općina Novi Travnik pripremila preliminarnu listu poljoprivrednih proizvođača, pozivamo poljoprivrednike koji će obavljati jesenju sjetvu pšenice, raži ili ječma da  prijave vrste i površine kultura  u skladu sa listom prihvatljivih troškova.

Uslov da poljoprivrednik bude na preliminarnoj listi je da je upisan u Registar poljoprivrednih gazdinstava, te da posjeduje fiskalne račune za nabavljeno sjeme, tj repromaterijal u skladu sa listom prihvatljivih troškova.

Prijave se primaju do 13.10.2020. godine predajom prijavnog obrasca na protokol Općine.

Prijavni obrazac