Notice

Vijesti

Potpisan sporazum o saradnji između Općine Novi Travnik i Instituta za razvoj mladih KULT na realizaciji programa Omladinski start-­up biznis finansiran od strane Općine Novi Travnik

 

U utorak, 30.09.2014. godine u službenim prostorijama Instituta za razvoj mladih upriličeno je potpisivanje Sporazuma o saradnji između Općine Novi Travnik i Instituta za razvoj mladih KULT na realizaciji programa Omladinski start-­up biznis finansiran od strane Općine Novi Travnik.

U sklopu realizacije ovog programa još 8 općina iz Bosne i Hercegovine su potpisale Sporazum o saradnji sa Institutom za razvoj mladih KULT.

Generalni cilj ovog programa je doprinos ekonomskom razvoju lokalnih zajednica i rješavanju pitanja nezaposlenosti u BiH, s posebnim naglaskom na mlade kao kategoriju stanovništva kojoj su finansijska podrška te drugi vidovi potpore neophodni za puno učešće u ekonomskom, društvenom i kulturnom životu, te čije je konkurentske sposobnosti potrebno jačati kako bi se osigurala integracija mlade radne snage u tržište rada i savremene ekonomske tokove, dok specifični ciljevi programa uključuju:

  1. poboljšanje i jačanje mehanizma podrške omladinskom preduzetništvu u lokalnim zajednicama,
  2. otvaranje novih radnih mjesta dodjeljivanjem finansijskih sredstava i pružanjem savjetodavne podrške mladim preduzetnicima pri pokretanju start- up biznisa,
  3. omogućavanje volonterskog angažmana određenom broju mladih, u cilju njihovog ličnog usavršavanja i doprinosu razvoju start‐up biznisa.

U svrhu ostvarivanja navedenih ciljeva, Institut za razvoj mladih KULT općinama će pružiti profesionalnu i tehničku podršku u objavljivanju javnog poziva, odabiru biznis plana i monitoringa implementacije.