Notice

Vijesti

Informacija o aktuelnim kreditnim linijama Federalnog ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta, Fondacije „ODRAZ“ i Vlade Republike Turske

Federalno ministarstvo razvoja, poduzetništva i obrta obavještava o aktuelnim kreditnim linijama  , Federalnog ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta,  Fondacije ODRAZ i Vlade Republike Turske.

Kreditni programi imaju za cilj pružiti finansijsku podršku subjektima male privrede za produktivnije poslovanje i rast privrednih aktivnosti, a neophodna su im dodatna ulaganja, koja će omogućiti pokretanje nove i održavanje postojeće proizvodnje, veće iskorištenje kapaciteta, povećanje izvoza, održavanje postojećih radnih mjesta, kao i novo zapošljavanje.

Kreditna linija Federalnog ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta će se plasirati putem Razvojne banke FBiH, s rokom povrata sredstava na račun ove banke do sedam godina, grace periodom do dvije godine, uključenim u rok povrata sredstava i kamatnom stopom do 1,5%.  Javni konkurs za dodjelu ovog kreditnog poticaja će biti objavljen u narednom periodu web stranici ministarstva www.fmrpo.gov.ba.

Fondacija „ODRAZ“ kreditna sredstva realizuje kroz projekt „Poboljšanje pristupa malih i srednjih preduzeća finansijskim sredstvima(EAF SME) i dodatno finansiranje (SME-AF).

Projekt je dizajniran na način da se kreditna sredstva IBRD-a, putem komercijalnih banaka koje su uključene u  Projekt, odobravaju subjektima male privrede koja zadovoljavaju kriterije podobnosti Projekta. Sve dodatne informacije o mogućnostima i uslovima finansiranja putem ove kreditne linije mogu se naći na web stranici Fondacije www.odraz.ba.

Vlada Republike Turske je obezbijedila sredstva u visini od 50 miliona eura koja će biti plasirana putem Turkish Ziraat Bank Bosnia d.d. i bit će dostupna svim privrednicima do maja ove godine uz mogućnost produženja roka. Detaljnije informacije o o voj kreditnoj liniji mogu se dobiti u poslovnicama navedene banke, kao i na web stranici www.ziraatbosnia.ba.