Notice

Vijesti

Obavijest za voćare

Iz kantonalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva dobili smo obavještenje za voćare koje prenosimo:

Zimsko tretiranje voća obavlja se nakon završene rezidbe i glavna je preventivna mjera zaštite u trajnim zasadima, kojim suzbijamo čitav niz bolesti i štetnika. Zimskim tretiranjem voćaka suzbijaju se mnogobrojne prezimjele forme štetnika kao što su: lisne, štitaste i krvave uši, crveni pauk, razni savijači, kruškina buha, jabučni cvjetojed, šljivin moljac, a istovremeno se smanjuje pojava šupljikavosti i kovrdžavost lista, bakterijski rak kao i rogač šljive.

Tretiranje se izvodi u vrijeme mirovanja odnosno pred kretanje vegetacije, čim vremenske prilike dozvole. Koštičavo voće, malinu i kupinu treba tretirati nešto ranije, jer ove voćne vrste kreću ranije sa vegetacijom. Tretiranje je najbolje obaviti kada se stabla voćaka suha i spoljna temperatura iznad 5-10ºC, da bi se izbjeglo izmrzavanje. Potrebno je da se voćke dobro oprskaju sa svih strana, jer uzročnici bolesti prezimljuju kako na kori, tako i u rašljama grana i u pukotinama kore.

Za tretiranje se koriste preparati na bazi bakra i mineralna ulja. Navodimo neke od preparata na bazi bakra koji se mogu nabaviti u poljoprivrenim apotekama: Cuprablau-Z, Modra galica, Champion, Nordox 75 WG, a od preparata na bazi mineralnih ulja: crveno, bijelo, plavo ulje. Preparate koristiti u skladu sa uputstvom proizvođača.

Takođe, još jednom podsjećamo da se obrati pažnja na zaštitu pčela koje često znaju biti žrtve zaštite bilja, te da se preparati koriste u skladu sa priloženim uputstvom proizvođača. Da bi se izbjeglo trovanje pčela potrebno je da se korisnici pesticida pridržavaju slijedećeg:

  • Ne koristiti pesticide u fazi cvjetanja kojima u uputstvu za upotrebu stoji navedeno da su otrovni za pčele, pri čemu treba voditi računa da nisu samo insekticidi otrovni za pčele, već to mogu biti i neki fungicidi i herbicidi.
  • Ne koristiti insekticide u fazi cvijetanja voćaka, samim tim što je njihova upotreba u ovoj fazi neopravdana, a primjenu fungicida izbjegavati u fazi intezivnog leta pčela, tretiranja vršiti u jutarnjim ili večernjim satima. S obzirom da je za suzbijanje nekih prouzrokovača biljnih bolesti neophodno tretiranje u fazi cvjetanja voćaka, potrebno je koristiti fungicide koji su praktično neotrovni za pčele.
  • Izbjegavati zagađivanje pojila pčela pesticidima koje nastaje prilikom pravljenja rastvora za tretiranje.
  • Obratiti pažnju, u fazi precvijetavanja voćnih vrsta, kada se koriste insekticidi za tretiranje, na prisustvo u voćnjaku cvjetalih korovskih biljaka, koje posjećuju pčele. Korovske biljke je potrebno suzbiti hemijskim ili mehaničkim putem prije primjene insekticida.