Notice

Vijesti

OBAVIJEST

Svjetski dan borbe protiv šećerne bolesti/dijabetesa obilježava se 14.studenog/novembra. Tema svjetskog dana šećerne bolesti za 2016.godinu je: "Pogledaj dijabetes u oči"- podrazumjeva rano otkrivanje bolesti i rano otkrivanje komplikacija šećerne bolesti.

Dijabetes je svjetski problem koji ima razarajuće humane, socijalne i ekonomske posljedice. Danas u svijetu od dijabetesa boluje oko 250 milijuna ljudi i taj broj se svake godine uvećava Zbog promjene načina života stanovništva, točnije porastom prekomjerne tjelesne težine i debljine, te fizičke neaktivnosti stanovništva, važno je prepoznati znakove upozorenja za šećernu bolest: učestalo mokrenje, pretjerana žeđ, povećana glad, gubitak težine, umor, osjećaj bockanja ili utrnuća u šakama ili stopalima, zamućen vid, te sporo zacjeljivanje rana. Jednako važno je omogućiti oboljelim od dijabetesa neprekidnu i visokokvalitetnu edukaciju prilagođenu njihovim potrebama koju provode kvalificirani zdravstveni djelatnici.

Dom zdravlja će 14.11.2016.godine provesti slijedeće aktivnosti:

  • zainteresiranim građanima u vremenu od 9,00-11,00 sati u prostorijama Doma zdravlja kontrolirati će se razina šećera u krvi,
  • mjeriti krvni tlak,
  • dijeliti promidžbeni materijal i stručni savjeti o ranom otkrivanju i komplikacijama šećerne bolesti
  • stručno predavanje održati će se u 13,30 sati, u Domu zdravlja na temu: "Važnost screening testova u ranom otkrivanju šećrne bolesti tipa 2"
  • predavač dr. Ajla Skopljak-Salkica, dr. medicine

Ravnatelj Doma zdravlja

Prim.mr.sc.Ivanka Mađar-Simić, dr. med