Notice

Vijesti

Švedski Kavat otvara fabriku u Novom Travniku u 2017. - Svjetski brend dječije obuće zaposliće do 150 radnika

Preuzeto: Portal eKapija

Švedska kompanija Kavat širi proizvodnju u Bosni i Hercegovini, te će uskoro, osim u Travniku, imati proizvodne pogone u Novom Travniku. Kompanija sa tradicijom u proizvodnji obuće za djecu i omladinu dugom više od 60 godina, planira višemilionsko ulaganje u novotravničku industrijsku zonu Neobarje u i zapošljavanje oko 150 radnika, potvrdili su u Opštini Novi Travnik za portal eKapija. 

Kako su rekli iz Službe za urbanizam u toj opštini, proizvodnja svjetski poznatog brenda dječije obuće je izvjesna i u martu 2017. počinje gradnja hale.

 

- Švedska kompanija Kavat, sa sjedištem u Travniku za tržište BiH, kupila je od Općine Novi Travnik građevinsko zemljište u Industrijsko-uslužnoj zoni Neobarje putem licitacije krajem 2016. godine. Prema riječima predstavnika kompanije, gradnja proizvodnog pogona trebalo bi da počne tokom marta ove godine. 

Kavat je u Novom Travniku kupio parcelu površine oko 12.500 m2. Proizvodna hala bi trebalo da zauzeme oko 4.000 m2, dok bi se ostatak zemljišta iskoristio za parking i skladišni prostor. 

- To će najvjerovatnije biti fazno ulaganje i zapošljavanje, u zavisnosti od instaliranja linija za proizvodnju obuće i kožne galanterije. Prema riječima predstavnika kompanije, biće zaposleno ukupno 150 radnika - navode u Opštini. 

foto: kavat.ba

Oko 98% obuće Kavat proizvedene u BiH ide na inostrano tržište, i to zemlje Skandinavskog područja, a jedan dio u Njemačku i Austriju. U Opštini Novi Travnik kažu da bi neznatan procenat bio plasiran na domaće tržište. 

Kompanija Kavat je na tržište BiH ušla 2009. godine otvaranjem fabrike u Travniku, koja danas ima više od 140 zaposlenih. 

Zašto ulagati u Novi Travnik 

Inače, Opština Novi Travnik je na dobrom putu da razvije i oživi industrijsku zonu Neobarje. Nedavno je otvoren pogon firme Alfa & Metabo, u toku je izgradnja objekata dvije novotravničke firme - David i FTM, a osim Kavata, očekuju još novih investitora. 

Kako kažu, sada je ukupno osam investitora kupilo zemljište i u fazi su pribavljanja projektne dokumentacije za izgradnju pogona. 

- Osim kompanija koje su otvorile ili grade pogon, u toku ove građevinske sezone očekujemo da i ostali investitori otvore gradilišta. Slobodnog mjesta ima još, te pozivamo sve potencijalne i buduće invstitore da ulažu u Novi Travnik, jer je to sigurno prava prilika za investiranje. 

U Opštini dodaju da trenutno imaju upite određenih investitora iz oblasti proizvodno-trgovačke branše, a koliko su izvjesna ta ulaganja, još je rano govoriti.

Industrijska zona Neobarje

Opštinska vlast u Novom Travniku poručuje da planski radi na razvoju poslovne zone i stvaranju povoljnog ambijenta za ulaganje. Upravo je, kažu, švedska kompanija Kavat prepoznala te pogodnosti. 

- Glavni aduti za privlačenje budućih investicija su relativno niska cijena građevinskog zemljišta, rente, uređenja zemljišta, dovoljno radne snage, te pogodnost same lokacije industrijske zone Neobarje. 

Najzastupljeniji sektori 

Prije rata u opštini Novi Travnik je bila zastupljena mašinska i metalurška industrija, u sklopu nekadašnjeg Kombinata Bratstvo. Kasnije je ta industrija zadržana u manjoj mjeri, a danas se izdvajaju preduzeća ADK i NT Forging. 

Paralelno sa podizanjem posrnule mašinske industrije, u sklopu kompleksa Bratstvo otvaraju se preduzeća za proizvodnju obuće i kožne galanterije, te izvjestan broj malih zanatskih obrta.

Osim toga, u posljednje vrijeme do izražaja dolazi sektor poljoprivrede i to uzgoj eko hrane, naročito malina, ljekobilja i tovnih junadi. U Opštini Novi Travnik navode da se sve više razvija planinski turizam, posebno lokalitet Ravnog Rostova, gdje je predviđena izgradnja vikend naselja sa pratećim sadržajima.