gluten-free-diet-thumb-1.jpg

Udruga oboljelih od celijakije KSB / SBK u  petak, 26.05.2023. godine  na središnjem gradskom trgu, ispred zgrade Općine Novi Travnik organizira  izložbu, prezentaciju i degustaciju  bezglutenskih proizvoda. 

Celijakija predstavlja kroničnu, sustavna autoimunu bolest koja se viđa u genetski predisponiranih osoba. Uslijed patofiziološke reakcije na gluten nastaje tzv. enteropatija – upala i oštećenje sluznice tankog crijeva.

Jedini lijek za celijakiju je bezglutenska prehrana. Bezglutensku dijetu treba provoditi strogo i doživotno; naime, i mali tragovi glutena u prehrani mogu potaknuti poremećen imunosni odgovor u crijevu.

Predstavnici Udruge u vremenu od 11:00 do 15:00 sati svim zainteresiranima, koji imaju i najmanju sumnju  na postojanje bilo kojeg oblika celijakije odnosno  intoleranciju na gluten, pružati će informacije o bolesti, pravilnoj  ishrani uz bezglutenske proizvode, načinu  spravljanja jela  i pribavljanju namirnica te podijeliti iskustva vezana za otkrivanje bolesti (prepoznavanje simptoma).

Posjetiteljima će biti omogućena degustacija bezglutenskih proizvoda.

Copyright 2021 OPĆINA NOVI TRAVNIK Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17