2._Predavanje_i_radionica_-_Empatija_Ozrenka_Fišić.png

Psihološko predavanje i radionica na temu „Empatija - ključ za bolji život“, koju će predvoditi  OzrenkaFišić, mag. psihologije i pedagogije, bit će održana u novotravničkom „Domu kulture“, u petak 9.6.2023., s početkom u 18:00 sati, u organizaciji UG „Centra za kulturu življenja RadoGOST“.

Ova psihološka radionica druga je po redu od pet aktivnosti koje je UG RadoGOST pripremilo u okviru programa Dana Općine Novi Travnik 2023.

„Na predavanju ćemo govoriti o našoj (ne)sposobnosti da usvajamo tuđa gledišta i iz pozicije drugih doživljavamo njihove osjećaje i razumijemo razloge koji ih pokreću.

Odgovorit ćemo na pitanja što su empatični ljudi, kakva je to zdrava, a kakva nezdrava empatija i kako se uslijed traumatskih situacija u životu ova sposobnost pojačava ili gubi.

Kao suprotnost empatiji navest ćemo sve izraženiju narcisoidnost kojoj smo izloženi u partnerskim odnosima, na radnom mjestu, u društvu, kroz mass medije te u virtualnom svijetu interneta.

Čovjek je socijalno biće i njegova se egzistencija može ostvariti jedino u susretu s drugima koji su i njegovo ogledalo i granice osobne slobode.

O sebi mislimo u prvom licu i svijet promatramo s jedinstvene pozicije iz našeg bića, o drugima mislimo u trećem licu i ako ne njegujemo empatiju u sebi, prema svim živim bićima i prirodi čiji smo neraskidivi dio, ne možemo otključati vrata koja ograničavaju horizont naše beskrajne slobode.

Izabrat ćemo mudre misli tvorca filozofije egzistencijalizma Jeana Paula Sartrea kako bismo otkrili svoja razmišljanja o ovoj temi. Jesmo li u ulozi žrtve ili nasilnika ili promatrača ili pomagača? Svatko od nas je nekad u životu bio u jednoj od ovih uloga.

Kako prepoznati sebe i druge i na koji se način zaštititi, dileme su o kojima ćemo razgovarati.

I na kraju, ponudit ćemo dvije metode rada na ovoj temi. Prva metoda su radionice razvojne interaktivne biblioterapije kroz književne tekstove koji nas pokreću, njeguju, liječe. Druga metoda su radionice sistemskih konstelacija kroz prizmu simptologike koje nam pomažu da osjetimo kako je to biti u tuđim cipelama i vidjeti stvari iz drugačije perspektive.

Na radionici ćemo koristiti obje metode i ujedno najaviti ciklus radionica iz biblioterapije i sistemskih konstelacija na jesen.“ –  najavila je predavačica i voditeljica radionice OzrenkaFišić.

Copyright 2021 OPĆINA NOVI TRAVNIK Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17