DJI 0249

Općinsko vijeće Novi Travnik na 11.redovitoj sjednici održanoj 27.01.2022. godine, donijelo je Odluku  o proglašenju Grada Novi Travnik koja će  biti upućena Parlamentu Federacije Bosne i Hercegovine radi donošenja Zakona o uspostavljanju Grada Novi Travnik.

Odlukom Općinskog vijeća a  sukladno Zakonu o principima lokalne samouprave u Federaciji Bosne i Hercegovine uspostavlja se Grad Novi Travnik, određuje njegova teritorija, propisuje svojstvo, organi, način izbora gradskog vijeća i gradonačelnika, uređuje donošenje privremene statutarne odluke, donošenje statuta, raspisivanje izbora i druga pitanja od značaja za primjenu ove Odluke.

Razlog za donošenje ove Odluke proizilazi iz činjenice da Općina Novi Travnik svojim statusom industrijskog grada koji se oduvijek naslanjalo na vlastite snage i potencijale usmjerenog ka evropskom putu, kao i prisutni trendovi na našoj Općini ukazuju na potrebu promjene statusa u grad kao jedinicu lokalne samouprave s jačim društvenim i političkim utjecajem.

Sam grad Novi Travnik predstavlja urbani, administrativni i gospodarski centar općine a nastao je 1949. godine na temelju preciznih urbanističko arhitektonskih planova razvoja. Sam grad rastao je sa metaloprerađivačkim gigantom , tvornicom Bratstvo, tako da danas ima preko 3.500 stambenih jedinica u užem središtu grada u moderno planiranim višekatnicama i soliterima a trend izgradnje se nastavlja.

Na području grada Novog Travnika smješteno je više institucija kantonalnog značaja  a kao malo koji grad u okruženju ali i Federaciji može se podičiti kapacitetima za odvijanje kulturnih, sportskih i rekreativnih potreba njegovih građana.

Gradska sportska dvorana sa oko 3.000 mjesta ima uvjete za sve dvoranske sportove a Novi Travnik u  užoj gradskoj zoni  ima i uređen gradski nogometni stadion i   male sportske terene za košarku, rukomet, tenis  i odbojku.

U središtu grada nalazi se Dom kulture, u okviru koga djeluje i Gradska knjižnica. Dom kulture, uz sve propratne sadržaje posjeduje kino salu sa 600 sjedećih mjesta, prikladnu za održavanje svih kulturnih sadržaja kao što su koncerti, predstave i dr.

Povjerenstvo za očuvanje nacionalnih spomenika BIH na području općine Novi Travnik proglasila je 9 objekata nacionalnim spomenicima: Stara džamija u Šenkovićima, Nekropole stećaka Bistro, Opara, Zagrlje, Maculje, Sebešić, Orašac, usamljeni stećak kod sela Bistro i nekropola žrtvama fašizma Smrike.

Značajno je istaknuti da se na području općine Novi Travnik nalazi jedna je od najljepših nekropola u BiH. Riječ je o nekropoli “Maculje” koja je  na UNESCO listu spomenika svjetske kulturne baštine upisana 15.07.2016.godine.

Važno je istaknuti i spomenik žrtvama fašizma “ Smrike“, djelo poznatog arhitekte Bogdana Bogdanovića. Spomenik se sastoji od 12 skulptura izgrađenih od bihacita, ploče ,staze i humke a u potpunosti je restaurirana 2021. godine.

Na listi nacionalnih spomenika nalazi se od 2005. godine i Stara (vojnička) džamija u selu Šenkovići koja je najstariji objekt arhitekture iz turskog perioda vladavine u BiH.

Općina Novi Travnik bogata je prirodnim ljepotama među kojima se posebno ističe „Vilinska pećina“ u selu Sebešić , koja je već 1954.godine proglašena prirodnom rijetkosti BiH.

Pećina ima strmi ulaz,prostrane dvorane i veliki broj pećinskog ukrasa (stalagmita i stalaktita).

Sve navedeno dobra je polazna osnova za razvoj sporta i turizma na prostoru cijele općine a osobito na lokalitetu Sebešića gdje je prostornim planom predviđena izgradnja Sportsko - turističkog kompleksa koji bi uz smještajne kapacitete imao izgrađene skijaške staze , sa pratećim sadržajima.

Uvažavajući sve relevantne i provjerljive činjenice za očekivati je da će Parlament Federacije Bosne i Hercegovine  u skoroj budućnosti  donijeti Zakon o uspostavljanju Grada Novi Travnik.

Copyright 2021 OPĆINA NOVI TRAVNIK Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17