obavijest gradovi

Općina Novi Travnik   odlukama donesenim na 11. sjednici Općinskog vijeća Novi Travnik uspostavlja suradnju i prijateljske odnose sa Gradovima Osijekom, Dugopoljem i Klisom u Republici Hrvatskoj.

Međusobna suradnja bit će usmjerena na područja turizma, kulture, sporta, školstva, gospodarstva, ekologije, mladih, nevladinih organizacija i razmjeni iskustava lokalnih uprava.

Općina Novi Travnik   u prijeratnom periodu bila je bratimljena sa današnjim općinama Velenje u Sloveniji i Vrnjačka Banja u Srbiji a u   narednom  periodu  ove dvije općine  bit će pozvane na ponovnu uspostavu suradnje a sve s ciljem stvaranja i širenja mreže gradova – prijatelja  Novog Travnika.

Prekogranična suradnja ima veliku važnost u kontekstu njezinog cjelovitog razvoja te budućih ulaganja.

Opći cilj je ubrzanje zajedničkog održivog razvoja prekogranične oblasti, njenih ekonomskih, kulturnih, prirodnih i ljudskih resursa kroz jačanje ljudskih potencijala i zajedničkih institucionalnih mreža lokalnih zajednica, te lokalnih privatnih i javnih aktera.

Prekogranična suradnja ključna je za suočavanje s izazovima koji nadilaze državne granice BiH kao što su borba protiv klimatskih promjena, jačanje spremnosti na prirodne katastrofe, rješavanje hitnih slučajeva u zdravstvu a ona istovremeno pruža okvir za suradnju zemalja članica Europske unije i zemalja nečlanica, odnosno priliku za usklađeno djelovanje.

Isto tako, stvaranjem prilika za susret sa susjedima u svim područjima: škole (razmjene), rad (zajedničko stručno osposobljavanje, zajedničko tržište rada), slobodno vrijeme i privatni život (javne proslave),  razvijanje sportske  i kulturne suradnje kroz organizaciju  turnira, razmjenu iskustava i dr.  isto tako  nastaju prilike i  za promicanje gospodarskih aktivnosti i ulaganja u šira područja, veću usmjerenost na lokalne medije koji pišu o trenutačnim zbivanjima u susjednom području preko granice.

Novi  prijatelji  općine Novi Travnik su  Osijek, Dugopolje i Klis.

Osijek

Dugopolje

Klis

Copyright 2021 OPĆINA NOVI TRAVNIK Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17