IMG_0211.JPG

Lokalno partnerstvo za zapošljavanje SBK/KSB (LPZ SBK) je u saradnji sa općinom Novi Travnik nakon provedene poduzetničke obuke „Pokreni svoj posao“ i prezentacije poslovnih ideja odabralo10 mladih nezaposlenih  osoba kojeće dobiti grant sredstva za realizaciju vlastitih poslovnih ideja u općini Novi Travnik.

Potpisivanjem ugovora odabrani kandidati će dobiti finansijsku podršku u iznosu po 6.000 KM i mentorsku podršku prilikom pokretanja i tokom razvoja biznisa u prvoj godini poslovanja. Ukupna novčana sredstva po Javnom pozivu iznose 60.000 KM, od čega se iznos od 48.000 KM osigurava iz proračuna Općine Novi Travnik za 2023. godinu, a 12.000 KM se osigurava iz budžeta projekta „Saradnjom do bolje konkurentnosti – SBK“.

IMG_0214.JPG

Pravo na finansijska sredstva za pokretanje vlastitog biznisa i mentorsku podršku u uspostavljanju i poboljšanju vođenja preduzećasu ostvarili:

  • Šišul Dario, Rioshi d.o.o.
  • Turić Ervin, Enterijer Turić
  • Đulić Semin, Privatna stomatološka ordinacija “Dr. Đulić“
  • Abdaković Ermina, Phoenix fitness
  • Perenda Mensur, Stomatološka ordinacija dr. Mensur Perenda
  • Babić Andrea, Kozmetički salon – beauty house by Andrea
  • Duzan Mahir, „MD elektro usluge“
  • Dominović Ena, Astra proizvodnja cvijeća
  • Hajrić Nudžejma, Fabulash by Nudzejmah
  • Jurić Leonardo, Syntax

Polaznici obuke i odabrani kandidati su iskazali zahvalnost i zadovoljstvo podrškom koju su dobili na njihovom putu ka vlastitom biznisu te smatraju kako je ovo pokazatelj njihove volje i želje da ostanu u BiH i ovdje stvaraju nove vrijednosti i prilike kako za sebe tako i za druge mlade ljude.

IMG_0176.JPGIMG_0169.JPG

Projekat „Saradnjom do bolje konkurentnosti – SBK“ ima za cilj unapređenje lokalnog sistema podrške radi smanjenja broja nezaposlenih i njihovog jačeg aktiviranja na tržištu rada sa fokusom na teže zapošljive skupine. Projekat implementiraLokalno partnerstvo za zapošljavanje SBK/KSB (LPZ SBK) koga čine: Regionalna ekonomska zajednica „REZ“ d.o.o., Služba za zapošljavanje SBK/KSB, Ministarstvo za privredu SBK/KSB, Sveučilište/Univerzitet „Vitez“, Srednja mješovita tehnička škola Travnik, Centar za edukaciju mladih CEM, Općina Vitez, Općina Novi Travnik, Općina Jajce, Općina Travnik, GS-TMT d.o.o. Travnik, A&F d.o.o. Jajce, MAKS d.o.o. Vitez i  PU „Linija života“ Donji Vakuf.

Lokalno partnerstvo za zapošljavanje SBK/KSB je jedno od 20 partnerstava uspostavljenih u BiH u okviru projekta “Podrška Evropske unije lokalnim partnerstvima za zapošljavanje – Faza II” (LEP II), kojeg Evropska unija finansira s 4 miliona eura, a provodi Međunarodna organizacija rada (MOR). Ovaj projekat ima za cilj da kroz lokalna partnerstva za zapošljavanje doprinese poboljšanju zapošljavanja u lokalnim zajednicama i unaprijedi vještine i prilike za zapošljavanje osoba u nepovoljnom položaju na tržištu rada.

Za više informacija o projektu LEP II, posjetite www.partnerstvo.ba i kanale društvenih mreža (Instagram, Facebook, Twitter i YouTube).

IMG_0198.JPGIMG_0178.JPGIMG_0191.JPGIMG_0189.JPGIMG_0203.JPGIMG_0199.JPG

 

Copyright 2021 OPĆINA NOVI TRAVNIK Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17