Notice

Vijesti

MEĐUNARODNI DAN SVJESNOSTI O OPASNOSTIMA OD MINA

Međunarodni dan svjesnosti o opasnostima od mina i pomoći u protuminskom djelovanju – 4. april je Rezolucijom o pomoći u protuminskom djelovanju (A/RES/60/97) proglasila Opća skupština Ujedinjenih naroda na svom 60. zasijedanju u decembru 2005.godine.

Svaki dan na taj dan pozivaju se države svijeta kako bi uz pomoć UN-a i ostalih relevantnih organizacija pomogle u uspostavi i razvoju nacionalnih sistema protuminskog djelovanja u zemljama u kojima mine i eksplozivni ostaci rata još uvijek prijete zdravlju i ugrožavaju sigurnost života građana, te usporavaju socijalni i ekonomski razvoj. Međunarodnom kampanjom želi se ukazati na opasnost od mina, ali i potaknuti na solidarnost i pomoć osobama stradalim od mina i njihovim porodicama, te podsjetiti globalnu zajednicu na važnost rješavanja ovog problema.

Na ovaj dan želimo upozoriti javnost da se, usprkos velikom napretku u deminiranju, na području općine Novi Travnik još uvijek nalaze minski sumnjiva područja, u blizini kojih živi znatan broj naših građana, što znači da još postoji prijeteća opasnost  od mina.

Prioritetni zadatak u 2017.godini je deminiranje preostalih miniranih površina od ukupno 593.248 m², koje se odnose na Rankoviće – Lazine, Osoje, Svrzigaće – Bakovicu, Stojkoviće – Jelića Gaj, Begino Brdo, Kasapoviće i Grić.

Sva minska polja i sumnjive površine su obilježena vidljivim oznakama i upozorenjima. Sve do 2004.godine su na području općine evidentirane nesreće – ozljede sa smrtnim ishodom, uzrokovane aktiviranjem mina.

Sve sumnjive površine I kategorije su očišćene, a odnose se na područja uz objekte i komunikacije. Područja II i III kategorije (pašnjaci i šume) su još u fazi deminiranja. Proces se odvija sporo, pa je potrebno posvetiti veliku pažnju zaštiti, naročito prilikom kretanja kroz šume. Ulazak u šume i područja koja su vidljivim znakom obilježena kao opasna, zbog prikupljanja sekundarnih sirovina ili sječe drveća je izuzetno opasan, te ga treba u potpunosti izbjegavati.