opcine23423_copy.jpg

Načelnik Općine Novi Travnik, Stjepan Dujo posjetio je u petak, 03.12.2021. godine Općinu Dugopolje i načelnika te općine, Pericu Bosančića. Općina Novi Travnik nastoji stvoriti prijateljski odnos s ostalim općinama i gradovima, a današnji načelnikov posjet ovoj općini u Republici Hrvatskoj korak je ka tome.

Ove dvije općine itekako imaju mjesta i prilike za napredak, a suradnja bi bila na obostrano zadovoljstvo. U budućem vremenu očekuje se od Općinskih vijeća općina da usvoje odluke o povezivanju i suradnji.

Novi Travnik kao grad za sada nema gradove i općine prijatelje, a povijesna prijateljstva s gradovima Titovim Velenjem i Vrnjačkom Banjom se tek trebaju obnoviti. Općina Dugopolje je iznimno uspješna općina Republike Hrvatske, te Novom Travniku može služiti kao primjer razvitka male, ali jake gospodarske sredine.

Dugopolje je odličan primjer poboljšanja gospodarskih zona, a Industrijsko-uslužna zona „Neobarje“ u Novom Travniku temelj je za jačanje gospodarstva Novog Travnika. Opcijom povezivanja i suradnje Novom Travniku bi se otvorile mogućnosti pristupa EU fondovima, mogućnosti razmjene znanja i mogućnosti daljnjeg razvitka.

Općina Dugopolje se nalazi 12 kilometara od Splita i ima izvrstan geo-prometni položaj s obzirom da se sam izlaz autoceste A1 koja spaja Zagreb i jug Hrvatske, nalazi u Dugopolju. Dugopolje je odlično povezano i s morskom lukom, željeznicama i zračnom lukom što bi kroz suradnju i Novom Travniku bilo na zadovoljstvo.

Gospodarska zona ove RH općine podijeljena je u nekoliko poslovnih zona koje omogućavaju trgovačku i skladišnu djelatnost, ali i tihe i uslužne djelatnosti. Zanimljiv je podatak da Općina Dugopolje na 1000 stanovnika ima najveći broj zaposlenih, njih čak 751. Upravo ovaj broj čini ih jednom od vodećih općina po broju zaposlenih.

Novi Travnik u ovoj općini ima dobar primjer i kroz sport jer Općina Dugopolje posjeduje stadion i Sportski centar koji je izgrađen u skladu sa svim propisima Hrvatskog nogometnog saveza i UEFA-e. Međunarodna licenca omogućila je odigravanje međunarodnih utakmica UEFA Europske lige i kvalifikacijskih utakmica mlađih selekcija hrvatske reprezentacije.

Nastavak povezivanja i suradnje ovih dvaju općina za Novi Travnik bi značila početak otvaranja prema inozemstvu, a izlazak izvan okvira županije i države omogućila bi prezentaciju na međunarodnoj političkoj sceni. Nova prijateljstva znače i nove gospodarske prilike, rast i jačanje male lokalne zajednice.

Copyright 2021 OPĆINA NOVI TRAVNIK Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17