2022 05 19 1808

U organizaciji  JU Centra za socijalni rad Novi Travnik danas je održan Okrugli stol na temu: „Prevencija međuvršnjačkog nasilja“, u sklopu programa obilježavanja dana općine Novi Travnik. Tema je vrlo značajna u ovom momentu zbog ne tako malog broja slučajeva međuvršnjačkog nasilja koje se često dešava u školama, školskim dvorištima, na putu do škole i od škole, kao i na drugim javnim mjestima naše općine.

Problem nasilja, a posebno međuvršnjačkog je aktuelan,  a navedena tema sa ciljem prevencije može podstaknuti nova razmišljanja svih nadležnih aktera kako i u kojem smislu poboljšati trenutnu situaciju, te mladima pokušati kroz budući rad ponuditi drugačije perspektive i uzore u svakodnevnici.

Okruglom stolu prisustvovali su  predstavnici vrtića, škola (osnovnih i srednjih), policije, Doma zdravlja, Općine, Centra za socijalni rad, nevladinog sektora i medija.

Gost predavač je bio Feđa Mehmedović iz Instituta za populaciju i razvoj Sarajevo, koji je na vrlo pristupačan atraktivan i krajnje profesionalan način predstavio navedenu temu..

Posebna važnost je stavljena na prevenciju samog nasilja kroz usmjeravanje i omogućavanje stručne pomoći mladima od najranijih godina. Zaključeno je da nasilje potiče iz doma i porodice, niko se ne rađa kao nasilnik, već je stvar odrastanja, okoline i i prepoznavanja problema na vrijeme.

Posljedice ignoriranja nasilja su devastirajuće za društvo, a roditeljima je potrebno pokazati kako stručne osobe trebaju imati veći autoritet te se mlade osobe usmjerile da odrastaju u zdravu osobu. 

 Feđa Mehmedović je akcenat stavio i na program "CTC - Zajednice koje brinu", program prevencije međuvršnjačkog nasilja, koji će se provoditi u našoj općini, kroz aktivnosti u segmentu obrazovanja, socijalne zaštite i lokalne uprave.

Copyright 2021 OPĆINA NOVI TRAVNIK Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17